Follow:

decemberbøger #update2

Nolite te bastardes carborundorum – Lad ikke svinene få krammet på dig

Henover julen fik jeg færdiggjort Magaret Atwoods ikoniske roman Tjenerindens fortælling. Jeg havde set serien på HBO inden jeg fik læst bogen, hvilket nok har gjort at jeg ikke er lige så begejstret for bogen som jeg selv havde regnet med. Jeg vidste allerede på forhånd hvordan historien hang sammen og da nogle af de ting som er med i serien ikke var med i bogen, blev jeg på en gang skuffet men også lidt irriteret på HBO for at lave om på tingene.

Men hvis du ikke har set serien så skynd dig at læse bogen inden da. Det er en gribende bog som handler om det totalitære Gilead, som USA har udviklet sig til. Her er de frugtbare kvinder eftertragtet, men dog ikke til selv at have børn. De bliver anbragt hos magteliten hvor de skal sørge for at føre slægten videre. Herefter videreflyttes de til en ny familie som er barnløse.

Den centrale person i bogen Offred, er selv en af disse tjenerinder. Man følger hendes tanker om den verden som hun lever i og de tilbageblik hun har på tiden før, hun fik frarøvet sin mand, sit barn, sit job og generelt hendes status i livet.

Selv om bogen er et genoptryk fra 1988 er den stadig enormt relevant. Man sidder tilbage med følelsen af at selv om dette er fiktion, kunne det måske forekomme i en knap så fjern fremtid. Den stiller spørgsmålstegn ved ting som også i dag er en del af samfundsdebatten, hvilket nok har været med til at den blevet så populær som den er. Spørgsmål om at flere og flere kvinder har svært ved at få børn, mænds magtposition i verden, frihed til at vælge sit eget liv og vores måde at behandle miljøet på, er nogle af de emner som bogen kommer omkring.

Bogen er virkelig velskrevet, med utroligt mange dybe refleksioner over tilværelsen som alt i alt giver utroligt meget stof til eftertanke. Jeg er sikker på at det er en bog man vil få noget ud af at læse mere end en gang. Men efter at have set serien er det som om jeg sidder tilbage og mangler noget, hvilket er enormt synd da det virkelig er en velskrevet bog. Derfor giver jeg den 4 hjerter.

💜💜💜💜

Følg mig via FaceboookBloglovin og Instagram @Frejjack

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Camilla

    Det er altid så svært, når bøger bliver brugt til film og serier. Synes altid jeg bliver skuffet på den ene eller anden måde, både hvis jeg læser bogen før eller efter, jeg ser filmatiseringen. Jeg har aldrig hørt om denne bog før, men den lyder nu rigtig interessant og relevant, selvom den nu har en del år på bagen. Den må jeg hellere få sat på min læseliste. Tak for tippet! (:

    30/11/-0001 at 00:00
  • Leave a Reply